Produktionssystemet
I Sverige har vi under många år producerat ca 2 TWh biogas per år från avloppsreningsverk, samrötnings- gårds- och industrianläggningar. Den förväntade stora tillväxten tros främst ske från större samrötningsanläggningar, och i viss mån, gårdsanläggningar medan avloppsreningsverk och industrianläggningar väntas växa långsamt. Nu finns ett förslag om ett nationellt mål på 7 TWh per år från rötning 2030 och en lång rad projekt som är under byggnation. Många av dem bygger på rötning av gödsel tillsammans med andra bi- och restprodukter från lantbruket. För att bli verkligt effektiva behöver dessa anläggningar också andra substrat som matavfall från hushållen och försörjningskedjorna för livsmedel. Biogasanläggningar har en potentiellt stor roll att spela när det gäller omfördelning av växtnäring som det idag ofta finns för mycket av på sina ställen medan det på andra platser är en bristvara.
Utvecklingen pekar främst mot större, mer standardiserade och industrialiserade biogasanläggningar. Därmed blir lokalisering och logistik viktiga frågor för ett hållbart produktionssystem. Mycket av den tillkommande produktionen kommer att ske på landsbygden där det finns mycket gödsel och avsättning för den rötade biogödseln. Gasen kommer i större utsträckning antingen göras flytande eller föras in i gasnät för att vara mindre beroende av endast lokal efterfrågan. Infrastruktur för transport av rågas från flera rötningsanläggningar till centraliserad uppgradering och flytandegörande av biogas kan vara en lösning för att minska de omfattande transporterna som sker runt en biogasanläggning. Parallellt med denna utveckling växer också antalet gårdsanläggningar som producerar el och värme samt omsätter sin växtnäring. Dessa kan vara ett bra alternativ där det inte går att få underlag för större anläggningar.
För att kunna öka produktionen av biogas ännu mer i framtiden behöver markanvändningen inom lantbruket intensifieras på ett hållbart sätt. Det finns goda möjligheter att producera mycket mera biomassa än idag till exempel genom ökad vallodling. Det som skördas från vallen kan också fraktioneras, delas upp, i en mer koncentrerad proteindel som kan användas till foder medan resten är ett bra biogassubstrat. På detta sätt, tillsammans med odling av mellangrödor med mera, kan odlingssystemet samtidigt bli mer hållbart och bidra till väsentligt ökad biogasproduktion.